Kötészeti eljárások

A nyomdai folyamat végső állomása a kötészet. A TEXT Nyomda a kiváló nyomtatási minőség mellett a precíz kötészeti eljárásokra is nagy hangsúlyt fektet.
Számos eljárás közül választhatja ki a saját anyagának leginkább megfelelő kivitelezési módozatot ma már. A választásban örömmel segítünk Önnek, ismerje meg a lehetőségeket!

A nyomtatott ívek feldolgozását hagyományos nyomdatermékeknél kötészeti műveletnek nevezzük. A könyvek kötésének legalább hat gyakran használt fajtája van.

Ezen kívül, ha csak a prospektusokra és a magazinokra gondol, azokat többségében már tűzzük (ezt fűzésnek nevezzük).
A könyvszerű kiadványok nagy részét spirálozzuk, de a tömbözés, vágás, hajtogatás, lyukasztás, kasírozás, ragasztás, ringlizés is kötészeti művelet.
(A teljesség igénye nélkül ezek a leggyakoribb kötészeti eljárások. )

Szakembereink valamint kiváló műszaki felszereltségünk a biztosíték arra, hogy Ön is az elvárt minőségben és határidőre átvehesse a készterméket, legyen az irkafűzött, hajtott, kemény táblás, perforált, vagy akár sorszámozott kivitelű. A TEXT Nyomda teljes körű kötészeti kivitelezést végez.

A leggyakoribb kérdések a kötészettel kapcsolatban:

 • Mikor van szükség lyukasztásra és fúrásra?

  Bizonyos termékek gyártása folyamán mindenképpen szükséges a lyukasztás. A munkafolyamat során a maximális lyukasztási vastagságot (2,5-3 mm) figyelembe véve történik az ívek lyukasztása.

  Fontos, hogy a lyukasztás kivitelezése nem megegyező a papírfúrással, eltérő eszközökkel kivitelezhető. Mutatok Önnek néhány tipikus példát arra, hogy mikor melyiket érdemes választania:

  Lyukasztás:

  • falinaptár esetén
  • asztali naptár esetén
  • füzethez

  Fúrás:

  • ruhacímkék készítésénél
  • etiketthez
  • rajtszámokhoz
 • Mit jelent az irkafűzés?

  Az irkafűzés egy kötészeti eljárás. Főként füzet, újság, brosúra vagy katalógus készítése során alkalmazzuk. A munkafolyamat során a kinyomtatott borító és a belívek drótkapoccsal kerülnek tűzésre, az adott kiadvány gerince mentén. Ezt a kis oldalszámú kiadványoknál érdemes választania.

 • Milyen az a ragasztókötés?

  A kiadványok esetében – például könyvek, katalógusok – az ívek összekapcsolásának legmodernebb módja. A ragasztás tartósságát nem befolyásolja a környezeti hőmérséklet változása. A ragasztótechnológiának köszönhetően könyveink könnyedén nyithatóak. Az egyik legnagyobb előnye, hogy a ragasztott gerinc esetében nem tapasztalható minőségi romlás évek múltán sem.

 • Mi az a hajtogatás?

  A hajtogatás egy viszonylag egyszerű, mégis fontos eleme a gyártási folyamatnak, hiszen a precíz hajtás kivitelezése igényes megjelenést biztosít pl. a szórólap vagy prospektus számára. A papír vastagsága fontos befolyásoló tényező – 170 g/m² felett a hajtogatás előtt az íveket biegeljük, ezt követően hajtogatjuk, hogy a papír rostjai ne sérüljenek.

 • Mi az a fóliázás?

  A kinyomtatott íveket igény esetén felületkezeljük. A fóliázás során a nyomtatott papírra átlátszó fólia kerül. Választhat matt vagy fényes felületű fóliát ízlésének és a kiadvány céljának megfelelően.

  A fóliázás előnye, hogy a színek élesebbek lesznek, maga a fóliázott felület pedig ellenállóbbá, karcállóbbá válik.

 • Mit jelent az, hogy biegelik a papírt?

  Bizonyos termékek esetében – például prospektus, meghívó stb. – a biegelés mindenképpen alkalmazandó kötészeti eljárás, mely a kinyomtatott ív precíz és szép meghajtását segíti elő. Ez a folyamat abból áll, hogy a hajtás vonala mentén előnyomjuk a papírt, így könnyebben fog a megfelelő vonal mentén meghajtódni.

  Legfontosabb tényező a biegelés szempontjából a papír vastagsága – 170 g/m² felett a hajtás előtt az íveket mindig biegeljük, így egy minden igényt kielégítő végterméket kap a megrendelő.

 • Hogy néz ki a spirálozás?

  A spirálozás rendkívül népszerű kötészeti eljárás, hiszen mindamellett, hogy egyszerű a kivitelezése, elegáns keretet is ad a készterméknek.

  A spirálozás számtalan esetben előnyös – például gyors megoldás vállalati kiadvány készítése, dokumentációk rendszerezése, illetve természetesen naptárak készítése esetén is. Akár nagyobb terjedelmű anyagok esetén is alkalmazható kötészeti eljárás.

  Műanyag és drót spirálokkal tudjuk az anyagait összeállítani.

 • Mi az a vágás?

  A vágás azon kötészeti eljárások egyike, amely szinte mindegyik terméktípus gyártása esetében az egyik legfontosabb lépés. A kinyomtatott íveket a meghatározott méretnek megfelelően vágjuk meg. Ilyenkor vágjuk le a nyomdai PDF-en található kifutót.

  A vágógép segítségével a papírvágás rendkívül precízen kivitelezhető. A pontos vágás a készterméknek is igényesebb megjelenést biztosít.

Ha kötészeti anyagokra van szüksége, kérje árajánlatunkat ide kattintva! »

Ügyfeleink véleményei

Ajánlatkérés

Töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat, vagy kérjen tőlünk visszahívást!

Örömmel állunk rendelkezésére akár kérdése, akár konkrét, megversenyeztetni kívánt projektje van. Válassza ki az Önnek leginkább megfelelő lehetőséget!

© Copyright Text Nyomdaipari Kft. Minde jog fenntartva! Arculattervezés, honlaptervezés: Kreatív Vonalak Adatvédelem Süti beállítások