A cica felbontása

DPI … PPI … pont per hüvelyk … pixel per inch … talán már találkozott Ön is ezekkel a kifejezésekkel. Nem számít, hogyan mondják, gyakorlatilag ugyan azt jelölik. Azt, hogy mennyire részlet gazdag a kép, amelyet nyomtatni szeretne.

Először is, tudnia kell, hogy mit jelent a képfelbontás kifejezés. A felbontás meghatározásánál azt vesszük alapul, hogy hány pixel/pixel fér bele egy hüvelykbe . A “pont per hüvelyk” (dpi) és a “pixel per inch” (ppi) mértékegységeket gyakran használják szinonimaként. A kevesebb pont vagy pixel per inch esetén, a pontok nagyobbak, kevésbé részlet gazdagok, így az alacsony felbontású képek csúnyán fognak kinézni, csipkézett lesz a kép széle. 

A weben használt kép alacsony felbontású lesz (szakszóval: “Low Res”), körülbelül 72 – 95 ppi. Itt azért használunk ilyen képeket, hogy a weboldalak gyorsan be tudjanak töltődni, ne kelljen hosszan várnia a felhasználónak a képekre.

A digitális és ofszetnyomtatásnál, azt javasoljuk, hogy használjon a képeknél a 300 – 400 dpi felbontást minimum. Minél nagyobb a felbontás, annál élesebb és szebb a kinyomtatott kép. Ki ne szeretné ezt?

Felbontás

Felbontás

Itt van néhány egyszerű szabály, amit érdemes figyelembe vennie, amikor képeket nyomtatásra küld:

  1. A felbontás és képméret közvetlenül kapcsolódnak egymáshoz. A nagyításával a felbontás csökken, a kép kicsinyítésével a felbontás növekszik. Például: ha a 2 x 2″-os képe, eredeti felbontása 300 dpi, ha nagyítjuk 4 x 4″ –ra az új felbontása 150 dpi lesz.
  2. A végső gyártási fényképek legyenek legalább 300dpi felbontásúak.
  3. Grafika, ahol szöveg is van, legyen legalább 400dpi.
  4. Bármikor lehet kicsinyíteni (elvenni), de soha nem lehet hozzáadni. Tehát, ha beállítja a digitális fényképezőgépét, akkor a végső méretnek megfelelően állítsa be.
  5. Amit lát, az nem mindig igaz! A számítógép-monitorok általában megjelenítési beállítása 72 dpi. Ez jóval alacsonyabb, mint a 300-400 dpi nyomtatási felbontás. Ha a kép alacsony felbontású, lehet, hogy nem néz ki rosszul a monitoron, de valószínűleg nyomtatva elmosódott vagy egyenetlen lesz.

Kerülendő dolog:

Web képek  túlnyomórészt alacsony felbontású (72-96dpi) GIF vagy JPEG formátumúak. Ez a felbontás nagyszerű gyors továbbításra az interneten, de nem jó a nyomtatáshoz. Lehet, hogy a monitoron nem néz ki rosszul ugyan, de nem érdemes nyomtatásban használnia.

Ha ezt a néhány szempontot figyelembe veszi biztosan olyan minőségű lesz az elkészült anyag, amellyel Ön is elégedett lesz.

Amennyiben a nyomdai előkészítés során kérdése merülne fel, nem tudja, hogy a kép, amelyet használni szeretne megfelelő felbontású-e a nyomtatáshoz, forduljon hozzánk bizalommal! Örömmel segítünk már az előkészítésben is

Az info@textnyomda.hu e-mail címen vagy a 06-25-283-019-es telefonszámon!


Ügyfeleink véleményei

Ajánlatkérés

Töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat, vagy kérjen tőlünk visszahívást!

Örömmel állunk rendelkezésére akár kérdése, akár konkrét, megversenyeztetni kívánt projektje van. Válassza ki az Önnek leginkább megfelelő lehetőséget!

© Copyright Text Nyomdaipari Kft. Minde jog fenntartva! Arculattervezés, honlaptervezés: Kreatív Vonalak Adatvédelem Süti beállítások