Szerzőknek

Az egyik legfelemelőbb érzés, amikor végre kézbe veheti a könyv formátumba öntött gondolatait.

Segítünk abban, hogy ez a lehető legvonzóbb legyen olvasói számára!

„Hogy a könyv a közönség elé léphessen, annyi piperére van szüksége, akár egy nagyvilági hölgynek, mikor bálba készül. Toalettje az előszóval kezdődik, ez rendszerint nem egyéb, mint a szerző mosakodása: mi indította arra, hogy a könyvet elkövesse. Ruhája a kötés; ez már messziről figyelmezteti a venni szándékozót, hogy olcsó vagy drága példánnyal van dolga. Ékszerei az illusztrációk; a meg nem fizethető remekművektől le a talmi bazáráruig. Kellemetlen kozmetikai művelet a pörsenések és a kiütések eltüntetése; ezekkel a sajtóhibák ördöge rútítja el a friss nyomás üdeségét. Régen okvetlenül szükség volt egy előkelő személyiségre is, aki felajánlja karját a bevezetés ünnepélyes alkalmára; ezt az előkelőséget a dedikáció nevezte meg. S hogy tovább erőltessem a hasonlatot: a bálba belépőjegy is kell. Ez volt a cenzori engedély. Nem sikerült a hasonlat keretébe beillesztenem az indexet, pedig komoly könyvnél ez van olyan fontos kellék, mint a fűző vagy az öv, amely átfogja és összetartja a derekat.”

(Ráth-Végh István: A könyv komédiája)

szerzoknek

 

Egy könyv szerkesztése nagy kihívás és izgalmas feladat. Ismerje meg a lépéseit, rövid leírásunkban, vagy kérjen árajánlatot a saját könyvének nyomtatására!

Tudja Ön, hogy milyen feladatai vannak a szerzőnek, a szerkesztőnek, melyik munkafázisban jelenik meg a korrektor a lektor?

Hogyan születik meg a Könyv?

Miután a szerző befejezte a munkát, elsőként a szerkesztés következik. A szerkesztő kicsit olyan, mint a cenzor, a nyelvhelyességet ellenőrzi, összeveti a szöveget az eredetivel, tárgyi tévedéseket igazít helyre, stilisztikai javításokat eszközöl, gördülékenyebbé teszi a szöveget, az érthetőségére figyel.

Ezt követi a formába öntés:

A tördelő tervezi meg a könyvet, ha még nincs sorozattervünk rá (vagyis kész szabványunk). Első a mérete. A papírgyártásban nemzetközi szabványméretek vannak (A, B és C), a legtöbb könyvet ezekből szokás kihozni.

Egy A0-ás ív pl. 841×1189 mm, a területe egy négyzetméter. A B sorozat kicsit más arányú, 1000×1014-es. Az íveket mindig felezik, így lesz A1-es, A2-es, A3-as stb.
Aszerint jönnek ki az oldalak, hányszor hajtják össze a papírt. 1 ív 16 oldalra elegendő egy átlagos ponyvánál.
Fontos, hogy az oldaltükröt is meg kell tervezni. Egy könyv oldalánál a fehér részek, azaz a margók ugyanúgy fontos elemei az oldalnak, mint a szöveg.

A tipográfus feladata kialakítani ezt. Vannak esztétikai szabályok erre, pl. a művészetben az aranymetszést tartja szépnek a szem. Ezért ehhez szokás igazítani a könyv megjelenését is.

A nagy vonalak meghatározása:

A betűtípus kiválasztása az egyik legfontosabb, hiszen alapjaiban határozza meg az olvashatóságot. Egy ifjúsági kiadvány esetén, törekedni kell arra például, hogy sokkal szellősebb legyen az oldalkép, hogy a fiatalok is könnyen olvashassák, és hogy jól mutasson az illusztrációkkal.

A finomhangolás:

Miután a külső kidolgozása megtörtént, a tördelő megcsinálja a mesteroldalakat, befolyatja a szöveget, aztán elejétől a végéig átnézi, elvégzi a finomhangolást, például a fejezetcímek formázását.

A fattyúsorokat ilyenkor irtjuk ki a szövegből. Két fajtája van: özvegysor és árvasor – az előbbi esetében az oldal egy bekezdés utolsó sorával kezdődik, az utóbbinál pedig az oldal utolsó sorában kezdődik egy bekezdés, ezeket el kell tüntetni, mert nem esztétikusak.

Az se szép, ha túl sok elválasztás van egymás alatt, vagy ha a sor végére esik a nagy kezdőbetű (A vagy Ő), ezeknek a minimalizálása is a tördelő feladata.

Az utolsó simítások, a korrektúrázás:

A korrektornak még ezek után is dolgozni kell a szöveggel. A korrektúrázásból általában két kör van – kivéve, ha van szaklektor, ő még a tördelés előtt nézi át az anyagot, szerkesztés előtt van után. A korrektorok a helyesírást, a tördelési hibákat figyelik, ám még így is előfordul, hogy hiba marad (vagy véletlenül új keletkezik a javítások során) a könyvben. Gyakorlatilag megkerülhetetlen, csalafinta kisördögként bújik meg a sorok és a betűk között.

A TEXT Nyomda a szerkesztői, korrektori és tipográfiai feladatokat is leveszi az Ön válláról, így a kész művet kapja kézhez, ha velünk dolgozik!

Kérje részletes árajánlatunkat vagy visszahívásunkat űrlap kitöltésével! >>

 


Ügyfeleink véleményei

Ajánlatkérés

Töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat, vagy kérjen tőlünk visszahívást!

Örömmel állunk rendelkezésére akár kérdése, akár konkrét, megversenyeztetni kívánt projektje van. Válassza ki az Önnek leginkább megfelelő lehetőséget!

© Copyright Text Nyomdaipari Kft. Minde jog fenntartva! Arculattervezés, honlaptervezés: Kreatív Vonalak Adatvédelem Süti beállítások